Once upon in Wurzburg. Es egy kicsi Kitzingen – ismet

– Hadd legyen egy kerdesem, kerem.

– Tessek, miben segithetek?

– Hova megyunk ma?

– Wurzburgba, Uram.

– Ertem. Es hol fogunk majd kikotni? Ez mar a varos? (eppen egy technikai megallonk volt – a szerk.)

– Wurzburgban fogunk majd. Ez meg nem az, de mar kozel vagyunk.

– Ertem. Es mi a neve a helynek, ahova megyunk?

– Wurzburg, Uram…

Igen, Nektek is jo reggelt! Mint kitalalhattatok, igen, oda megyunk. Oda, ahol majd kikotunk. Aminek a neve? Az, ahol majd kikot a hajo? Igen! Wurzburg? Wurzburg! Mar multkor is voltunk itt, bar csak felkaptuk a vendegeket, aztan mentunk is tovabb. Na, szavamat tartva, most ki is mentem, fel a kastelyba! Nektek, nekem, Mindenkinek! Mert csodas, at kell elni. Kepekkel megprobalom atadni, hogy mi is var Ratok, ha egyszer ellatogattok ide. Mert nagyon is erdemes!

A hajotol (most kicsit messzebb alltunk a kozponttol, de nem baj, a gyaloglas egeszseges dolog) 10 perc seta volt a varoskozpont, ahonnan a regi, Wurzburg legelso hidja vezet at a Majna tuloldalara. Egy zsilip felett. Ahogy a parton setal az ember, a jobb oldalon maris korvonalazodik a var a domb tetejen. Elotte a hid, buszken tartva szobrait, ativelve a folyon, a zsilip felett, mint emlitettem. A hid mindket toveben ettermek, a “bal” oldali egy kicsit szerintem hangulatosabb.

A hatterben mar feltunik a hid, de elotte meg egy par szaz eves emelo. A tuloldalan a hangulatos kis etteremmel. Valamilyen szinten ez is latvanyossag...
A hatterben mar feltunik a hid, de elotte meg egy par szaz eves emelo. A tuloldalan a hangulatos kis etteremmel. Valamilyen szinten ez is latvanyossag…
Szep. Szimplan szep!
Szep. Szimplan szep!
Ebbol a szemszogbol is szep. Par meterrel van csak arrebb, de semmit nem valtozott. Szerencsere :)
Ebbol a szemszogbol is szep. Par meterrel van csak arrebb, de semmit nem valtozott. Szerencsere ๐Ÿ™‚
Megprobalt elbujni. Azert ekkora meretekkel nem kis kihivas. Nem is sikerult
Megprobalt elbujni. Azert ekkora meretekkel nem kis kihivas. Nem is sikerult

Nem lehet itt vegigsetalni a parton. Igy egy kis kerulovel kell megkozeliteni a hidat. Hahhhhh. De hat elturi az ember, ennyi meg megbocsajthato – szerintem. Aztan mikor feler a hidra, balra nezve ott a var, a szobrok, jobbra tekintve a downtown, ami szintugy jol nez ki, a templomtoronnyal a magasba nyujtozkodva.

Ez van akkor, ha az ember jobbra nez...
Ez van akkor, ha az ember jobbra nez…
...ez, ha balra nez, es egy kicsit melyebbre merul...
…ez, ha balra nez, es egy kicsit melyebbre merul…
Emlekeztek meg a zsilipes kepekre regebbrol, a hajorol? Hogy ott egy vizeses? Nos, most megtekinthetjuk felulrol is :)
Emlekeztek meg a zsilipes kepekre regebbrol, a hajorol? Hogy ott egy vizeses? Nos, most megtekinthetjuk felulrol is ๐Ÿ™‚
Sokan vigyaznak az itt atkelokre, O csak egy kozoluk :)
Sokan vigyaznak az itt atkelokre, O csak egy kozoluk ๐Ÿ™‚ “Mar megint egy turista…” ๐Ÿ™‚

Atertunk a hidon. Elso pont pipa. Na de hogyan tovabb? Meg szerencse, hogy az okosok itt tenyleg okosak. A varba felvezeto ut ki van tablazva minden sarkon, szoval nem lehet elteveszteni. Ha valakinek sikerul, tudjatok, szoljatok, tudni akarom, hogyan!

Eloszor at a fouton, majd egy kis setaloutcan irany felfele, lepcsok sora var Rank! 2-3 perc utan eljon az elso valaszut. Balra felfele tovabb a lepcsokon (lesz meg egy par, jobb ha mar most hozzaszoksz), vagy elore tovabb, emelkedon fokozatosan felfele, de cserebe hosszabb uton… A valasztas joga a Tied, donts okosan! Irany balra.

Arra kanyarog. De megeri
Arra kanyarog. De megeri
Azert gondoltak a kevesbe fittebbekre is. Idokozonkent padokkal segitik a megfaradt utazot
Azert gondoltak a kevesbe fittebbekre is. Idokozonkent padokkal segitik a megfaradt utazot
S ha felersz a tetejere (csak azt hiszed, hogy ez a teteje), akkor ez fogad. Marmint nem a neni a jobb oldalon. Hanem ez a... igen.
S ha felersz a tetejere (csak azt hiszed, hogy ez a teteje), akkor ez fogad. Marmint nem a neni a jobb oldalon. Hanem ez a… igen.

Egy kicsit arreb sasszezva (ne rohogjetek, tenyleg ezt csinalta, zenere tancolt odebb – a szerk.) pedig irany a kapun at! A java meg hatra van! At a belathatatlanul hosszu kapun, s ismet lepcsokkel talalkozunk. Mi mas van hatra, mint elore! Lepcsofokok ujabb hada all velunk szembe, de higyjetek el, megeri megkuzdeni! 1.1 1.2 1.3

A hegymaszo falusi turista :D
A hegymaszo falusi turista ๐Ÿ˜€

Hiszen ha felersz, egesz Wurzburgra ralathatsz.

Azert nem lehetett olyan rossz itt allomasozni.
Azert nem lehetett olyan rossz itt allomasozni.
Wurzburg, ameddig csak a szem ellat
Wurzburg, ameddig csak a szem ellat

Mint egy igazi birodalom. Te vagy a kiraly, kiallsz a park szelere (nem a teraszra, en kerek elnezest), s szemeiddel vegigpasztazod birodalmad. Ameddig csak a szem ellat, itt minden Hozzad tartozik. Balra a kastely a domb tetejen (oda futottam fel tavaly, s a dombot megkerulve, a masik oldalon eltevedve jottem vissza 9 km-en keresztul), a szolobirtokok, a templom, a varoshaza, a kozpont. Tavolabb a mezok, meg tobb szoloultetveny. Mint a filmekben. Nem rossz, egy pillanatig mindenki ugy erezheti, hogy Wurzburg az ove. Aztan valaki akaratlanul is melled all, es vege az alomnak, vissza a valosagba. Turistak hada kozt magam is turista vagyok.

Egy ismeros idegen
Egy ismeros idegen

De buszken vallalom, hiszen ez egy gyonyoru hely.

Felerve a domb tetejere, egy kis rejtett osvenyen jutunk fel teljesen a varba. Sokan nem fedezik fel ezt a kis utat, igy csak korbe-korbe jarkalnak a bejarat elott.

Nem latod? Ott a piros pont, ott vagy Te. Nem, a foldon ne keresd, ott nincs. Csak a terkepen... Es valamelyik tenyleg lenezett a foldre, hogy megkeresse a piros pontot...
Nem latod? Ott a piros pont, ott vagy Te. Nem, a foldon ne keresd, ott nincs. Csak a terkepen… Es valamelyik tenyleg lenezett a foldre, hogy megkeresse a piros pontot…

Vicces nezni, mit ne mondjak ๐Ÿ™‚

Eldugott lepcsok, alagutak vezetnek a celig. De mikor feler az ember, elall a szava. Az enyem legalabbis.

Jobbra egy kis belso udvar, mostanaban mar tele kocsikkal, de szerencsere elegans ettermek, kavezok sora foglalja el mind a harom oldalt. De a mi utunk most nem arra, hanem a masik iranyba visz, at egy masik kapu alatt, aminek az oldalaban ki lehet fordulni egy masik kis udvarra. Igazi kozepkori var. Mindenhonnan mindenhova kapu, ajto nyilik. S mindenhol kertet talalsz. Ha nem, akkor parkot. En kerek elnezest.ย 5.1

Nem volt rossz a kilatas :)
Nem volt rossz a kilatas ๐Ÿ™‚
Na, Trier elott (ha meg emlekeztek, ha nem, akkor keressetek vissza) igy allt pontosan a zsilip. Csak forditva volt nyitva-csukva az ajto...
Na, Trier elott (ha meg emlekeztek, ha nem, akkor keressetek vissza) igy allt pontosan a zsilip. Csak forditva volt nyitva-csukva az ajto…

5.4

Bent, a kozepso udvarnak (nem a szimmetrikus) kozepen all a torony. ย Szokasos dolog. Elotte, a folyo felol a szokokut. Snassz. A ketto kozott, mint egy haromszoget bezarolag pedig egy kis kapolna-templom fele epulet. Nem tudom, pontosan melyik csoportba kellene sorolni.

Ott a torony, mellette/elotte a kis templom
Ott a torony, mellette/elotte a kis templom
A szokokut, mellette/mogotte a templom. Eszrevette barki is, hogy egy babakocsit hagytak ott a ter kozepen???
A szokokut, mellette/mogotte a templom. Eszrevette barki is, hogy egy babakocsit hagytak ott a ter kozepen???
Bent voltam a templomban is. Szamomra ugy tunt, mintha a kereszt vilagitana.
Bent voltam a templomban is. Szamomra ugy tunt, mintha a kereszt vilagitana.

Mindenki dontse el maga. A kis turam utan beultem egy kavezoba, fent a varban. Sajnos a folyo fele nem volt lehetoseg kiulni, de a kornyekbeli dombokat igy is csodas volt latni.Hiszen hat ki mondhatja el, hogy a Wurzburgi varban ittam egyet a teraszon, egy gyonyoru, szikrazo napsuteses napon? En mar elmondhatom!

Ha mar ezzel fogadnak a bejaratnal...
Ha mar ezzel fogadnak a bejaratnal…
Ilyen volt a kilatas onnan, ahol ultem. Egy kicsit sarokba szorultam, mert a jobb helyeket mar elfoglaltak. Na de meg igy is megerte!
Ilyen volt a kilatas onnan, ahol ultem. Egy kicsit sarokba szorultam, mert a jobb helyeket mar elfoglaltak. Na de meg igy is megerte!
Egy jol megerdemelt husito :) Egeszseg!
Egy jol megerdemelt husito ๐Ÿ™‚ Egeszseg!
Inkabb nem is mondok semmit. A megfelelo szavakat valaszban varom Toletek.
Inkabb nem is mondok semmit. A megfelelo szavakat valaszban varom Toletek.
Burg Cafe-fratte. A hely, ahova erdemes beterni!
Burg Cafe-fratte. A hely, ahova erdemes beterni!

Csodas nap volt, gyonyoru helyekkel, latnivalokkal, de itt az ideje visszaindulni a hajora, lassan vitorlat bontunk. Igy hat kilepek a kavezobol, s elkezdek lefele setalni. Na de aztan, hogy mire nem szamithat az ember!

Tegye fel a kezet, aki nem fogadna el ezt a kilatast. Na ugye!
Tegye fel a kezet, aki nem fogadna el ezt a kilatast. Na ugye!
Az utolso kapu, amin at kellett haladni, mielott kiersz a varbol. Nehez szivvel, de megtettem ezt a par metert is :(
Az utolso kapu, amin at kellett haladni, mielott kiersz a varbol. Nehez szivvel, de megtettem ezt a par metert is ๐Ÿ˜ฆ
Annyi stimmelt, hogy beoltoztek. Es lovoldoztek! Fel az egbe, egymas utan, egyszerre, kettesevel, harmasaval, figuraban. Es ugy vizhangzott az egesz kornyek... Mit hihettek szegeny lakosok lent?
Annyi stimmelt, hogy beoltoztek. Es lovoldoztek! Fel az egbe, egymas utan, egyszerre, kettesevel, harmasaval, figuraban. Es ugy vizhangzott az egesz kornyek… Mit hihettek szegeny lakosok lent?
Eloszor azt hittem, valami kiallitas lesz itt, vagy valami hagyomanyorzo eskuvo. Nos. Ennel nagyobbat nehez lett volna tevedni
Eloszor azt hittem, valami kiallitas lesz itt, vagy valami hagyomanyorzo eskuvo. Nos. Ennel nagyobbat nehez lett volna tevedni!

Volt itt kozonseg is, nem is kicsi. Plusz rendori kiseret, biztonsagi felugyelet. Kordon cserebe sehol. Minden ember kulturaltan, egymas utan sorban, nem lokdosve a masikat, allt, figyelt, hallgatott, tapsolt. Nem uvoltozott a masikkal, nem szotyizott. Kulturalt ember modjara szorakozott. Orom a szemnek. Volt ott egy magyar hazaspar is ket gyerekkel. Csak azert tudom, mert a kislany sirt, megijedt szerintem a lovesektol, es magyarul mondta, hogy menjunk innen, hangos, elegem van. Itt is magyarokba futok. Mindenhol ott vagyunk!

Szepen visszasetalok a hajoig, kozben pedig Vele beszelgetek. Mennyire jo, felemelo hallani a hangjat, el sem tudom mondani. Hianyzik, nem kicsit, de egyre jobban. Pedig meg alig ismerem. De akkor is. Hianyzik! De legalabb a hangjat hallom. Kozben egy BMW-s ramdudal. Hopp, a piroson mentem at, de a kozelemben nem volt. Hat igen, megszoktam az otthoni kozlekedest. A lampat nem nagyon latom, csak a forgalmat nezem. Ugy erzem, ez nem tetszik itt Nemetorszagban… Megprobalunk alkalmazkodni. ๐Ÿ™‚

Ezt lehetett latni a hajorol, ha kitetted a labad. Vagy a masik oldalon a parkolohazat. Inkabb nem mutatom meg.
Ezt lehetett latni a hajorol, ha kitetted a labad. Vagy a masik oldalon a parkolohazat. Inkabb nem mutatom meg.

Irany tovabb, megallonk Wurzburgban ezennel veget ert. Haladjunk a Majnan meg egy kicsit, hiszen var Kitzingen. Ismet!

Igen-igen, ha ismerosen cseng ez a nev, az nem veletlen. Mar jartunk itt. S most ismet. Mielott mindenki azt hinne, hogy a varos tortenelmevel jovok, megnyugtatok mindenkit, nem. Ime cserebe par kep az utrol:

20150705_154838

Kapitanyunk mindig azt mondja, hogy a Majnan meg a Csatornan alacsony hidak vannak. Igaza van!
Kapitanyunk mindig azt mondja, hogy a Majnan meg a Csatornan alacsony hidak vannak. Igaza van!
Szokasos latvany, megunni megsem lehet.
Szokasos latvany, megunni megsem lehet.
Egy ujabb kis varoska a folyo menten. Meg mindig meseszeru.
Egy ujabb kis varoska a folyo menten. Meg mindig meseszeru.

20150705_171154

Es hat persze a jacht-kikoto, szinte minden 4-5 kilometerenkent. Itt megtehetik.
Es hat persze a jacht-kikoto, szinte minden 4-5 kilometerenkent. Itt megtehetik.

Kitzingenbe megerkezven, meg mindig a recepcion vagyok. Vendegek vacsoraznak, kesobb helyi borkostolasra hivatalosak. Nem rossz… Megjon a Fonokom, elenged, menjek futni. Megint!

Ennyi kell az elethez :)
Ennyi kell az elethez ๐Ÿ™‚

Fonokno, Pocahontas, a Szerkeszto. Balrol jobbra. Es ez meg csak a bemelegites volt. 3.5 km, 23 perc. Nem is rossz, meg kell hogy mondjam. Mindig lenyugoznek, es egyre jobbak! Futas utan inkabb nem keszitettem fotot, vallalhatatlanok voltunk, plusz tul sotet volt, meg a feher egyensuly, meg a zarido, tudjatok…

Nos, hat igy telt ez a nap. Remelem meg mindig elvezheto az irasom, a helyek, kepek, amiket bemutatok. Ha bar egy kicsit keson lett publikalva (ezen a napon julius 5-e volt, a mai nap pedig – meg – julius 9-e), de azert elkeszult! Olvassatok egeszseggel!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s